בשנים האחרונות ניכרת מגמה מדאיגה של עליות מחירים משמעותיות בעלות המשפחתונים הפרטיים ברחבי הארץ. הורים רבים המבקשים לשלוח את ילדיהם הקטנים למסגרת חינוכית איכותית, נאלצים להתמודד עם תעריפים הולכים וגדלים שמכבידים מאוד על תקציב המשפחה. בואו נבדוק כמה עולה משפחתון פרטי ואיך תוכלו לעמוד בתשלום בהצלחה?
מחירי המשפחתונים הפרטיים מטפסים לשיאים חדשים
מעונות היום מתייקרים במאות שקלים לחודש
סקירה של מחירי המשפחתונים הפרטיים מעלה כי בממוצע עלו התעריפים בכמה מאות שקלים לחודש בהשוואה לשנים קודמות. בחלק מהמקרים מדובר בהתייקרות של עד 20% בשנה, כאשר ההורים נדרשים לשלם סכומים של קרוב ל-4,000 שקלים מדי חודש עבור כל ילד.
העלויות הגבוהות מקשות על הורים רבים
המשפחות הצעירות מתמודדות עם הקושי לעמוד בתשלומים הכבדים מדי חודש למשפחתון. לרבים קשה להכיל בתקציב המשפחתי הוצאה כה גבוהה על גני ילדים, בפרט כאשר יש יותר מילד אחד במשפחה. העלות הכוללת עלולה להגיע לסכומים של מעל 8,000 שקלים בחודש.
הגורמים לעליית המחירים במשפחתונים הפרטיים
יש כמה גורמים עיקריים המשפיעים על העלייה במחירי המשפחתונים הפרטיים. ראשית, חשוב להבין כי הפעלת מסגרות אלו כרוכה בעלויות גבוהות הנובעות מדרישות הרגולציה, כמו גם מהצורך לספק סביבה חינוכית מותאמת ובטוחה לילדים הקטנים.
התייקרות בעלויות התפעול של המשפחתונים
בשנים האחרונות חלה עלייה בהוצאות השוטפות של ניהול מעונות יום פרטיים בעקבות עלייה במחירי השכירות למבנים, עלייה בעלות של העסקת כוח אדם מקצועי ואיכותי, עלייה במחירי המזון, הציוד והחומרים הנדרשים להפעלה השוטפת. כל אלו מובילים לעליית מחירים בלתי נמנעת כמו סדרה של דומינו שנופל בזה אחר זה.
היעדר סבסוד ממשלתי מספק
בעוד שמעונות יום ציבוריים ומוכרים על ידי המדינה זוכים לסבסוד, משפחתונים פרטיים אינם נהנים מתקציבי סיוע משמעותיים. המפעילים הפרטיים נאלצים לגלגל את מלוא העלויות על ההורים, מה שמוביל לתעריפים גבוהים. היעדר תמיכה ממשלתית מספקת מהווה חסם משמעותי בהנגשת מעונות במחירים סבירים לקהל הרחב.
השוואה למחירי מסגרות מפוקחות על ידי המדינה
כאמור, כאשר משווים את מחירי המשפחתונים הפרטיים לאלו של מעונות יום מפוקחים על ידי המדינה, ניכר הבדל גדול. הורים המעוניינים לחסוך בהוצאות יכולים לשקול רישום למסגרות בפיקוח, אולם לעיתים אין די מקומות זמינים כדי לענות על הביקוש הרב.
המחירים במעונות יום מפוקחים זולים יותר
מסגרות מוכרות על ידי המדינה, מפוקחות על ידי משרד העבודה והרווחה ונתמכות בסבסוד ממשלתי. כתוצאה מכך, מחירי מעונות אלו נמוכים יחסית ונגישים יותר להורים רבים. עם זאת, לעיתים ההורים נדרשים לעמוד בקריטריונים מסוימים על מנת לקבל את הסבסוד.
המדינה נדרשת לפעול לסבסוד המשפחתונים הפרטיים
לאור ההבדלים הגדולים במחירים בין מעונות מפוקחים למשפחתונים פרטיים, יש הקוראים למדינה להרחיב את הסבסוד גם למסגרות אלו. סיוע ממשלתי עשוי לאפשר להורים רבים יותר לשלוח את ילדיהם למעונות האיכותיים, תוך הקלה בנטל הכלכלי. כך אפשר יהיה להבטיח כי הכסף הציבורי אכן יופנה להוזלת המחירים להורים.
השפעת מחירי המשפחתונים על תקציב המשפחה
ההוצאה הגדולה על גני ילדים פרטיים מטילה עומס כבד על כלכלת המשפחה. הצורך להוציא אלפי שקלים נוספים מדי חודש מקשה על יכולתם של ההורים לחסוך ולנהל את התקציב השוטף. כתוצאה מכך, משפחות רבות נאלצות לוותר על הוצאות אחרות, עד כדי פגיעה מהותית באיכות החיים. כד להתגבר על הקושי, יש הממליצים לקחת הלוואה מקרן השתלמות לצורך ניהול תקציב משפחתי תקין.
ההוצאה הגבוהה מקשה על יכולת החיסכון וניהול תקציב
בעוד בעבר הורים היו מסוגלים להתמודד עם תשלומי משפחתונים ולשמור על איזון תקציבי, כיום המחירים הגבוהים מאתגרים יותר לניהול. זוגות עובדים מתקשים לשמור על רמת חיסכון נאותה לעתידם, תוך תשלום סכומים גדולים כל כך על מסגרות לילדים הקטנים. אם בעבר נותרו כספים פנויים בסוף החודש, כעת ההוצאה השוטפת גבוהה מדי.
הורים רבים נאלצים להקריב חלק ניכר מהשכר עבור מסגרות לילדים
בבחינת ההכנסה החודשית מול התשלומים למשפחתון, עולה כי משפחות רבות מוציאות נתח עצום מהשכר רק על מסגרת לילדים. במקרים מסוימים ההורים נמצא כי כמעט מחצית מההכנסה המשחתית, הולכת רק לטובת תשלום המשפחתונים. מדובר במציאות בלתי אפשרית עבור משפחות רגילות, ויש הנאלצים אף לוותר על משכורת אחת ולעזוב את מקום העבודה כדי להישאר בבית עם הילדים ולחסוך בהוצאה למשפחתון. פעולה זו עלולה לפגוע בפרנסה לטווח הארוך ובכלכלה הישראלית בכלל. במקום לעזוב את מקום העבודה, מומלץ לחפש מקורות הכנסה נוספים כמו עבודה נוספת, הכנסה פאסיבית, חשבונות חיסכון וכו'. כל המידע על קרן השתלמות למשיכת כספים נוספים, זמין באתר.
לסיכום
מחירי משפחתונים פרטיים הפכו לנטל גדול על כלכלת המשפחה בישראל. נדרשת חשיבה מחודשת ופעולה ממשלתית להורדת המחירים והנגשת מסגרות חינוכיות לגיל הרך. הורים המתקשים לעמוד בתשלומים הגבוהים יכולים לנסות ולמצוא פתרונות יצירתיים לחיסכון, כמו חיפוש אחר מקורות הכנסה נוספים או בחינת מסגרות מסובסדות. בכל מקרה, הבעיה דורשת מענה רחב ושיתוף פעולה בין כל הגורמים למען עתיד הילדים והמשפחות בישראל.