טכנולוגיה ותעשייה הולכות יד ביד ומשתלבות זו בזו מזה לא מעט שנים, ושילוב זה נוהג להרחיב את עצמו לתחומים שונים ומגוונים באופן תמידי ומחייב בעצמו שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו מערכות בקרה תעשייתית. מה הן בדיוק מערכות בקרה תעשייתיות? למה הן תורמות ואילו תועלות ניתן להשיג בעזרתן? המאמר שלפניכם ירחיב על כך ועל היבטים נוספים של נושא חשוב ומעניין זה, ולכן כדאי שתמשיכו לקרוא הכול כדי לגלות הכול.
מורכבות שמחייבת בקרה
במפעלים מודרניים נעשה שימוש גדול ומגוון בטכנולוגיות שונות, וחלק ניכר מהשימוש יתבטא בפעילות אוטומטית. האוטומציה היא פעילות שלמעשה מאפשרת לעבוד בלי צורך בעובדים, אולם כן חשוב להדגיש שהיא כן מחייבת בקרה, ובאמצעות מערכות שליטה ובקרה תעשייתיות ניתן לנהל מכלול כזה של מכונות ותהליכי עבודה שלמים שעובדים באופן אוטומטי כמעט לחלוטין. אם נסתכל לצורך הדוגמה על פסי הייצור המסורתיים, ניתן להבחין שזהו מנגנון אוטומטי שגם הוא דורש בקרה, למשל לצורך עצירת הפעילות במקרי חירום שונים. מכאן שמערכות מתוחכמות יותר מזו ודאי דורשות שליטה ובקרה ברמה גבוהה. במבט על, מנגנוני הבקרה לומדים את הסביבה שהם צריכים לבקר באמצעות מידע שמגיע מחיישנים שונים, כולל מהמכונות עצמן. בעזרת המידע שנאסף ועל פי הכללים שנקבעו מנגנוני הבקרה מסוגלים לקבל החלטות שונות בזמן אמת. בעקבות כל החלטה המנגנון יכול לשלוח פקודות שונות למכונות שעליהן הוא מפקח, כך שהן ישנו את אופן עבודתן בהתאם. זוהי טכנולוגיה שמביאה לידי ביטוי שילוב בין אמצעי חישה, מנגנוני חשיבה פשוטים ויכולות ניהול של המכונות.
מה הן התועלות שמשיגים?
באמצעות יישום של מערכות בקרה כאלה מפעלים ועסקים יכולים להשיג תועלות רבות, שכוללות בין היתר:
- ייעול: מנוע חשמלי יכול להיות מופעל במהירויות שונות ובזמנים שונים. במקום להפעיל אותו באופן קבוע ובמהירות מרבית, מערכת בקרה יכולה לכוון זאת בזמן אמת בהתאם לנסיבות שונות של תהליכי הייצור. זוהי דוגמה אחת לאופן שבו מערכת בקרה עשויה לשפר את יעילות המכונות במפעל.
- דיוק ואיכות: מנגנוני בקרה אלקטרוניים מורכבים מקודים בשפות תכנות שונות, שמאפשרים להם להפעיל מכונות ברמת דיוק גבוהה מזו של אדם מבלי להתעייף. הודות לכל אלה ניתן להעלות את איכות התוצרים ולשמור על רמה גבוהה ואחידה.
- בטיחות: כפי שהזכרנו קודם, קיים גם היבט של בטיחות ליישום מערכות בקרה, כמו למשל יכולת שליטה על מנגנון שמתחמם בעזרת חיישני טמפרטורה שעוזרים לו לזהות הגעה לטמפרטורה מסוכנת בעקבות תקלות. בתגובה לכך, מערכת הבקרה תוכל לעצור את הפעילות ולשלוח התראה לאחראי האנושי.
- תועלות כספיות: כל מה שתיארנו עד כה עשוי לתרום לרווחיות העסק. בנוסף, מערכות הבקרה מצמצמות את הצורך בעובדים אנושיים, וגם לכך יש השלכות של צמצום עלויות. כן חשוב להבין שמערכות הבקרה עצמן דורשות עבודה מסוימת וקבועה ושיש צורך שאנשים שיוכלו לבחור אותן, לרכוש אותן, להתקין, לבצע בהן שינויים, לפתור תקלות וכדומה.
לעבוד עם מומחים
כדי להשתמש במערכות כאלה צריך קודם כל לבחור במערכות מודרניות, מתקדמות ואמינות. היבט נוסף וחשוב שקיים הוא התאמה ופיתוח של מערכות שליטה ובקרה לעסק הספציפי שמעוניין להשתמש בהן, וניתן להשיג כל זאת ממקצוענים בתחום, כמו לדוגמה חברת ארק אוטומציה. חברה זו מתמחה במיוחד בבקרת מכונות מסוג PLC, וכן בבקרי LG, סימנס ו-Yaskawa. ארק אוטומציה היא חברה ותיקה עם התמחות במערכות אוטומציה, רובוטיקה ומכונות שונות לפי דרישת הלקוח. היא בעלת ניסיון בעבודה עם חברות הייטק רבות, חברות מסורתיות ויוזמות פרטיות, מה שהופך אותה לכתובת רלוונטית ומובילה בנושא זה. הבחירה במערכות של ארק אוטומציה יסייע לכם לייעל את העבודה בעסק ויפנה לכם זמן גם בתור עובדים וגם בתור מנהלים, מה שיאפשר לכם להשקיע אותו במשפחה ובעצמכם – להגדיר זמן משחקים עם הילדים, להוריד את רמת הלחץ הכללית ולשמור על הבריאות שלכם.
לסיכום
ייצור מתקדם ובקרה הם שני צדדים משלימים של אותה גישה טכנולוגית מתקדמת, ולכן התמקדות באיכות לגבי שניהם היא המפתח להשגת התוצאות הטובות ביותר. אם אתם בעלי מפעל או עסק שקלו את האופציה להתקדם למערכות בקרה תעשייתיות ולהביא את הקדמה לפתח הארגון שלכם, כדי שתוכלו לייעל תהליכים, לחסוך בעלויות ולהעלות את איכות המוצרים והעבודה כולה.