הורים – נצלו את אור השמש: מתקינים פאנלים סולאריים על גג הבית ומפיקים חשמל!

ישראל התברכה בשפע של אור שמש. כיום, ידוע היטב שניתן וכיצד ניתן, להפיק מכך אנרגיה רבה. אז למה אנחנו עדיין צורכים חשמל בעיקר ממקורות אחרים? באופן דומה, יש לא מעט אפשרויות טובות להפיק אנרגיה לבד, באופן ביתי. אז למה כמעט כולנו, ממשיכים לצרוך אנרגיה באופן בלעדי משני מקורות: חברת החשמל + חברות הגז? האם יש אלטרנטיבה? מסתבר שיש והיא מעניינת למדי.

פאנלים סולאריים על הגג – מה זה אומר בפועל?

אם ניגש ישר לעניין, האלטרנטיבה היא להפיק אנרגיה בעצמכם. זאת, על ידי המרת אור השמש לחשמל. כך זה נראה בפועל: על גג הבית מתקינים לוחות סולאריים. אלה קולטים את השמש וממירים זאת למתח ישר. במערכות עם מצברים, המתח נשמר בהם באמצעות מערכת בקרת טעינה. באמצעות התקנת לוחות אלו על הגג שלכם, תוכלו בצורה כזו לאגור חשמל בהתמדה. כאשר תרצו להשתמש בו, הדבר פשוט ביותר ולמעשה הוא יהיה "שקוף" מבחינתכם. מה שיקרה ברקע, הוא שהמערכת תבצע מאחורי הקלעים את מה שדרוש, בכדי לספק לכם מתח חילופין זהה לזה של חברת החשמל, על בסיס המתח הישר ששמור במצברים. אז איך כל זה יסתדר עם חברת החשמל? לא מדובר על הינתקות מלאה ממנה, אלא על עבודה משולבת. תוכלו לצרוך את החשמל שאגרתם ככל שישנו ומעבר לכך, את זה של חברת החשמל. תוכלו גם למכור לחברת החשמל את העודפים של מה שייצרתם.

יתרונות בולטים

  • תחום בשל – למרות שמדובר באנרגיה אלטרנטיבית כביכול ובדבר חדשני, זהו למעשה תחום ותיק ובשל. במילים אחרות, לא תצטרכו "להמציא את הגלגל מחדש".
  • צמצום עלויות הדרגתי – המוצרים שדרושים למערכת כזו ובעיקר הפאנלים עצמם, נמצאים בתהליך מתמיד של שכלול והוזלה. כלומר תמורת השקעה מסוימת, ניתן עם השנים להשיג פאנלים חזקים יותר ויותר.
  • פוטנציאל לחסכון – כמובן, התועלת המרכזית מבחינת אנשים פרטיים שבוחנים נושא זה, היא האפשרות לחסוך בהוצאות החשמל ואפילו להרוויח.
  • החזר השקעה בגג – גג הבית הוא פעמים רבות חלק בנכס אשר מנוצל באופן מזערי, אם בכלל. במקביל, הוא שטח גדול למדי! לא חבל? אמנם יש לגג כמובן חשיבות בפני עצמו. גם מבחינת שימור אנרגיה. אך באמצעות הלוחות הסולאריים, אתם בעצם מחזירים את ההשקעה בגג בצורה נוספת.
  • עצמאות – הפסקות חשמל? לא אם יש לכם פאנלים סולאריים! עלה תעריף החשמל? אתם כבר לא תהיו תלויים רק בו.

 

 

חסרונות שחשוב לקחת בחשבון

  • ההשקעה הכספית – ההשקעה הכספית בציוד, היא השקעה ראשונית משמעותית.
  • החזר ההשקעה – מהירות החזר ההשקעה והמידה שבה כל זה ישתלם לכם, אינם קבועים או מובטחים! הדבר תלוי בפרמטרים רבים.
  • דורש תחזוקה – זו לא מערכת עצמאית לגמרי, כפי שניתן לחשוב. יש לנקות אותה, לוודא שהיא לא מוצלת בגלל עצים שגדלו לידה וכדומה. שהמערכת תקינה, שאין קינון יונים עליה ועוד.

עוד נקודות חשובות

  • כמה חשמל יופק? – כמות החשמל שתפיקו, תלויה במידת השמש שהפאנלים יקבלו, בשטח הפאנלים הכולל, ביעילותם ועוד. נקודה מרכזית חשובה, היא לכוון אותם בצורה מיטבית לעבר השמש.
  • מה לגבי גג רעפים? – ניתן להתקין מערכת כזו גם על גג רעפים.
  • מה לגבי בית משותף? – התקנת פאנלים סולאריים על גג בית משותף, הוא נושא מיוחד בפני עצמו. כפי שתוכלו לתאר, הדבר מורכב יותר, ממצב של התקנה בבית פרטי.
  • מה לגבי אישורים? כן, עשויים להידרש לא מעט אישורים סביב נושא זה. היתר בנייה למערכת מעל ל-50 קילוואט, אישור מהנדס קונסטרוקציה על יכולת המשטח לשאת את המערכת, אישור מהנדס חשמל שהמערכת מתאימה למקום מבחינה חשמלית ועוד. בכל מקרה, חברת החשמל צריכה לאשר זאת בסוף.

לסיכום

האם זה כדאי? התשובה שאולי לא תמצא חן בעיני אנשים מסוימים היא – זה תלוי. לא מדובר בנושא שבו יש תשובה חד משמעית אחת. מי שאומר לכם בוודאות שזה יישתלם לכם ובגדול, זורק ניחוש לאוויר ולא יותר. בכדי לסכם את הנושא עבור עצמכם, תצטרכו לבדוק אותו יותר לעומק. בעיקר, תצטרכו לחשב את החישובים השונים, אשר מתאימים למצבכם האישי.

נגישות