עושים סדר: מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופסות

רבים נוטים לבלבל בין שני מונחים יחסית דומים. בין ייפוי כוח מתמשך לבין אפוטרופסות. עם זאת, יש הבדלים מהותיים בין שני המונחים, ועל כן חשוב להבין מה מייחד כל אחד, במיוחד אם מבקשים לקבל את ההחלטה הטובה ביותר לגבי העתיד שלכם. כיצד אם כן המושג אפוטרופסות התפתח לידי ייפוי כוח מתמשך, מה עדיף נקודתית עבורכם ומדוע רבים מוצאים בייפוי כוח מתמשך אופציה עדיפה? פעם אחת ולתמיד מוזמנים לעשות סדר – להבין לעומק את ההבדלים.

שליטה מלאה

יש לא מעט הבדלים בין שני הסוגים, אך אם נבקש להצביע על ההבדל המהותי ביותר, נציין שייפוי כוח מתמשך נחתם כשמיופה הכוח כשיר משפטית, כלומר זוכים לקבל החלטה מי ידאג לכם כאשר דעתכם כבר אינה תהיה צלולה. מנגד, אפוטרופסות הוא מצב שנכפה– אינכם שותפים לתהליך. מכאן בעוד ששני התרחישים נכנסים לפעולה רק כשלא יכולים לקבל יותר לבד החלטות, הרי שתהליך אחד מאפשר הרבה יותר שליטה, ועל כן המונח אפוטרופסות התרחב ושינה את חוקי המשחק. שנרחיב? להלן היכרות מעמיקה עם כל אחד משני ההליכים:

הליך מינוי אפוטרופוס

כאשר אדם מאבד את היכולת לקבל לבד החלטות, האנשים הקרובים לו זכאים להגיש בקשה עבור מינוי אפוטרופוס עבורו. מכאן שאם מדובר בקשיש שאינו כשיר לקבל החלטות לבדו, בבגיר עם צרכים מיוחדים, בקטין שההורים שלו הוכרזו כפסולי דין (או שאין ביכולתם לקבל לבד החלטות), או אם מדובר בפסול דין, הרי שניתן למנות אפוטרופוס. זה יכול להיות בן משפחה וזה יכול להיות תאגיד, או כל אדם אחר. אל הבקשה יש לצרף את תגובתו של מי שהבקשה מיועדת עבורו (אם זה ניתן), יש לצרף חוות דעת רפואית וכמובן שגם נדרשת הסכמה של מי שעומד להיות האפוטרופוס, כולל הסכמה של בני משפחה נוספים. כמו כן, יש להגיש את הבקשה בבית המשפט לענייני משפחה ולשלם אגרה, עובדה שמייקרת את סך התהליך.

 

 

הליך ייפוי כוח מתמשך

מתוך רצון למנוע מצב שבו מתקבלות החלטות הרות גורל מבלי שניתן לקחת חלק בהן, נולד הליך ייפוי כוח מתמשך. כאן מי שמגיש את הבקשה הוא האדם עצמו, כמובן כל עוד הוא מסוגל לקבל החלטות בעצמו. כל מי שמעל גיל 18 זכאי לבחור בתהליך וליישמו בנוחות ובמהירת. ההליך מאפשר להחליט מי אנחנו רוצים שברגע האמת יחשוב על טובתנו. מי אנחנו רוצים שיקבל החלטות רפואיות, פיננסיות וכדומה. כמו כן, ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד, וניתן להגדיר באלו תחומים כל מיופה כוח מורשה להכריע. כך למשל ניתן לקבוע שמיופה כוח אחד יקבל החלטות כלכליות והחלטות שנוגעות לנושאים רפואיים, ואילו מיופה כוח שני יקבל החלטות שנוגעות למיקום המגורים ולרכוש. מעבר לכך, ניתן להחליט מראש באלו נושאים אין להכריע.

אלטרנטיבה חשובה

עתה לאחר שהבנו לעומק מהי כל אפשרות, מתבהר כיצד ייפוי כוח מתמשך מהווה אלטרנטיבה חשובה והרבה יותר פשוטה. במקרה זה אין צורך לעדכן את האפוטרופוס הכללי ואף אין צורך לעדכן לגבי מצב הנכסים, או להגיש דו"חות תקופתיים שמשקפים את היקף ההכנסות וההוצאות. עוד נציין שלעומת הליך אפוטרופסות, הליך ייפוי כוח מתמשך נחשב הרבה יותר קצר, כלומר אין צורך להתנהל מול בית המשפט לענייני משפחה. מעבר לנאמר, נחדד שייפוי כוח מתמשך ניתן לבצע בכול שלב רצוי, גם אם לא נשקפת סכנה לצלילות הדעת. כאן נוסיף שייפוי כוח מתמשך ניתן לבצע באופן עצמאי ובאופן רגוע, כאשר מנגד מינוי של אפוטרופוס מצריך מבני המשפחה להיכנס לתמונה, תהליך שלא רק מתנהל תחת לחץ, אלא שגם עשוי לעורר מחלוקות פנימיות. שורה תחתונה, טוב להיות מודעים לסך האפשרויות.

נגישות