שבת המלכה: כל מה שצריך לדעת על השבת ביהדות

שבת המלכה

שבת המלכה

זה לא משנה אם אנחנו מגדירים עצמנו כחילונים מצד אחד או דווקא כדתיים אדוקים ושומרי מצוות (או כל נקודה אחרת בין לבין לצורך העניין), השבת היא חלק משמעותי בחיים של כולנו. אנחנו מנצלים את היום הזה למנוחה וסידורים לבית לרוב כבר מיום שישי, וזו ההזדמנות המושלמת לבלות זמן איכות מגבש עם בני המשפחה ועם חברים. אתם יודעים כמובן שהשבת לא נחתה עלינו משמים, ומדובר למעשה על הציווי הראשון בתורה הקדושה ״וביום השביעי שבת וינפש״. לכן זה בהחלט מעניין להבין את מקור המצווה הזו, את מהלך השבת ואת זמני הכניסה והיציאה וכן מה נהוג לעשות בשבת להרגעת הנפש והרוח, וזה בדיוק מה שאנחנו הולכים לעשות עכשיו. אז שנתחיל?

זמני השבת

על פי ההלכה המעבר בין הימים מתרחש סביב שקיעת החמה. על כן תחילת יום המנוחה וסיומו אינם קבועים, אלא משתנים במהלך השנה בהתאם לאורך היום. בדומה לשעת כניסת השבת גם מוצאי שבת תלויה בשקיעת החמה ולכן היא משתנה על פי עונות השנה והמיקום על פני כדור הארץ.

מקור השבת

כאמור, השבת מופיעה לראשונה בתחילת ספר בראשית. לפי הסיפור הקדוש ברוך הוא ברא את העולם במשך שישה ימים, וביום השביעי כאשר מלאכתו הושלמה יכול היה לנוח ולהתגאות בפאר היצירה. הוא קידש את היום הזה כיום בו הוא שובת מכל מלאכתו.

״זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ. שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד וְעָשִׂיתָ כָּל מְלַאכְתֶּךָ. וְיוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבָּת לַה' אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה כָל מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ וּבְהֶמְתֶּךָ וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ. כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה ה' אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ אֶת הַיָּם וְאֶת כָּל אֲשֶׁר בָּם וַיָּנַח בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי עַל כֵּן בֵּרַךְ ה' אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת וַיְקַדְּשֵׁהוּ״

מכאן ואילך מופיעים בתנ״ך, בגמרא וכן בסיפורי העם אלפי אזכורים של השבת, הקדושה שלה, המקום שלה בחיי היהודים והדרך לנהוג בה על פי ההלכה.

תפילות השבת

בשבת יש לומר את שלושת התפילות הרגילות – שחרית, מנחה וערבית אך בנוסח ייחודי של שבת. גם נוסח תפילת העמידה של שבת שונה מעט מהתפילה בימי חול. כמו כן לאחר תפילת שחרית נהוג לקרוא פסוקים מן התורה והפטרה, ולאחר מכן את ברכת ״מי שברך״ המיוחדות לציבור ותפילת מוסף של שבת. מעניין לראות שבקהילות יהודיות שאינן אורתודוקסיות (קונסרבטיביות ובעיקר רפורמיות) נוספו לשבת עוד קטעי קריאה ושירה אלטרנטיביים מודרניים במקום או לצד התפילות הקלאסיות.

סעודות השבת

על פי ההלכה ישנה מצווה בשבת לסעוד שלוש ארוחות עם אוכל הנחשב למעדן, זאת מתוך הציווי שלא לאכול אוכל פשוט כמנהג ימי החול. הסעודה הראשונה היא בערב שישי לאחר כניסת השבת כמובן והיא מכונה סעודת ליל שבת. השנייה היא בבוקר יום השבת ונקראת סעודת יום שבת, ולבסוף סעודה אחרונה החל מזמן תפילת מנחה ועד סמוך לצאת השבת. זוהי נקראת סעודה שלישית.

בכל אחת מהארוחות מקדשים על שתי כיכרות לחם או חלות על פי הציווי מהתורה. את סעודת ליל השבת פותחים בקידוש קצר, ברכת נטילת ידיים וברכת ״המוציא לחם מן הארץ״ ונהוג לכבד אותה ולהגיש בשר ודגים.

לסיכום – אין ספק שהשבת היא חלק מהותי ומשמעותי בחיים של כולנו מתוקף היותנו תושבי מדינת ישראל. מעניין להכיר את המקור שלה ובהחלט נחמד לקיים את המנהגים השונים. נסיים במשפט המוכר: ״יותר מששמרו היהודים את השבת במהלך הדורות, שבת המלכה היא זו ששמרה אותם״.

נגישות