אבעבועות רוח היא מחלה נגיפית מדבקת מאוד. זוהי מחלת ילדות נפוצה המשפיעה על ילדים מתחת לגיל 12, ויכולה לדבק גם מבוגרים שלא חוסנו או חלו בעבר בנגיף. במאמר הזה תוכלו לקרוא על הסיבות, על הסימפטומים, על ההעברה והמניעה של הנגיף, על הטיפול ועל הסיבוכים האפשריים.
הגורמים והתסמינים של אבעבועות רוח
הנגיף אבעבועות רוח הוא הגורם לאבעבועות רוח. הנגיף מדבק מאוד ומתפשט מאדם לאדם באמצעות מגע עם הנוזל מהשלפוחיות, התעטשות או שיעול של אדם שחולה באבעבועות. המחלה הזו יכולה להתפשט גם באמצעות מגע עם משטחים או חפצים שנגועים בנגיף, והיא מדבקת במיוחד ביומיים לפני התפרצות התסמינים.
הסימפטומים של אבעבועות רוח מופיעים בדרך כלל תוך 10 עד שלושה שבועות לאחר החשיפה לנגיף. התסמינים הראשוניים הם חום, כאבי ראש ועייפות, והם מלווים בפריחה מגרדת שמתחילה על החזה, הגב והפנים שלאחר מכן מתפשטת לשאר הגוף. הפריחה מתפתחת לשלפוחיות מלאות בנוזלים שבסופו של דבר מתייבשות וגורמות לגירוד, ואז מתרפאות. הפריחה והשלפוחיות עשויות להופיע בגלים, ועלולות להיווצר חדשות כשהישנות מחלימות. הסימפטומים של אבעבועות רוח עשויים להימשך כשבוע שבועיים.
הדרכים למנוע הידבקות באבעבועות רוח
חיסון נגד אבעבועות רוח הוא דרך בטוחה ויעילה למנוע את המחלה. החיסון מומלץ לכל מי שלא חלו במחלה או כבר חוסנו. דרך נוספת למנוע הדבקה היא שהחולים בנגיף הזה יישארו בבית כדי לא להדביק אחרים, ובמהלך המחלה מומלץ להעביר את הזמן בבילוי משותף וכיפי, כמו בערבי חורף קרים בלי לצאת מהבית. ישנם אמצעי מניעה נוספים שיכולים למנוע הידבקות, כמו הימנעות ממגע קרוב עם חולים באבעבועות, שטיפת ידיים לעיתים קרובות וכיסוי הפה והאף כשמשתעלים או מתעטשים.
טיפול באבעבועות רוח
תרופות ביתיות
תרופות ביתיות לטיפול באבעבועות רוח יכולות לעזור ולהקל על הסימפטומים ועל משך הזמן של המחלה. למשל, אמבטיית שיבולת שועל יכולה להרגיע את העור ולהקל על גירוד, וגם מריחת תחליב קלמין על הפריחה יכולה לעזור להפחית את הגירוד. בנוסף לאלה, אנטיהיסטמינים עשויים לעזור להפחית את הגירוד, אך יש להשתמש בהם רק בהנחיית רופא או רוקח. חשוב להימנע מלגרד את השלפוחיות מכיוון שהגירוד עלול לגרום לצלקות ולהגביר את הסיכון לזיהום.
טיפול רפואי
טיפול רפואי באבעבועות רוח עשוי לכלול תרופות אנטי ויראליות שיכולות להפחית את חומרת הסימפטומים ואת משך הזמן שלהם. גם משככי כאבים, פרצטמול או איבופרופן למשל, יכולים לשמש כדי להקל על חום ואי נוחות. במקרים חמורים, ייתכן שיהיה צורך באשפוז, במיוחד עבור אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, נשים בהריון ותינוקות.
סיבוכים של אבעבועות רוח
אצל מבוגרים, אבעבועות רוח יכולות להוביל לסיבוכים חמורים יותר מהנגיף עצמו, כגון דלקת ריאות, דלקת במוח וזיהומי עור חיידקיים. במקרים נדירים ילדים גם עלולים לפתח סיבוכים כאלה, אך לרוב הם עוברים את המחלה בקלות. וכן, מבוגרים וילדים שיש להם מערכת חיסונית מוחלשת, כגון אלה עם HIV, סרטן או אלה שנוטלים תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים חמורים מאבעבועות רוח. נשים בהריון שנדבקו באבעבועות רוח נמצאות בסיכון לסיבוכים שונים, למשל לידה מוקדמת או תסמונת אבעבועות רוח מולדת שזהו מצב נדיר שמתרחש כשאישה נדבקת באבעבועות רוח במהלך ההיריון, ועלול לגרום למומים מולדים, כגון צלקות בעור, בעיות עיניים והפרעות בגפיים. נשים בהיריון עם אבעבועות רוח נמצאות בסיכון לפתח דלקת ריאות ודלקת המוח, בדיוק כמו כל מבוגר אחר עם המחלה. אנשים שחלו באבעבועות רוח עלולים לחלות גם בשלבקת חוגרת בגלל הנגיף הרדום שנמצא בגוף אחרי המחלה שגורם לשתי המחלות האלה.
לסיכום
אבעבועות רוח היא מחלה שנפוצה אצל ילדים, אך יכולה להשפיע גם על מבוגרים שלא חוסנו או שלא נדבקו בעבר בנגיף. נגיף אבעבועות רוח מדבק מאוד ומתפשט בקלות מאדם לאדם באמצעות מגע. התסמינים למחלה עשויים להיות חום ופצעים שעלולים לגרד, ותרופות ביתיות או רפואיות לטיפול בסימפטומים ולהרגעתם יכולות לעזור. ישנם סיבוכים מאבעבועות רוח שיכולים להתרחש אצל מבוגרים ואצל נשים בהיריון, והילדים שחולים באבעבועות לרוב יעברו אותה בקלות יותר.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.