אילו בדיקות צריך לעשות בזמן ההיריון?

מזל טוב על ההריון שלך! המסע המרגש שאתם יוצאים אליו מלא ברגעי שמחה, ציפייה וכמובן פגישות רפואיות רבות. כאם לעתיד, טבעי שיהיו לך שאלות לגבי הבדיקות השונות שתזדקק להן במהלך ההריון. לכן יצרנו את המדריך המקיף הזה כדי לעזור לך להבין את החשיבות של כל בדיקה וכיצד היא תורמת להבטחת הבריאות והרווחה שלך ושל תינוקך המתפתח. על ידי היכרות עם בדיקות אלה, תהיי מצוידת טוב יותר לקבל החלטות מושכלות לגבי הטיפול שלך לפני הלידה ולאמץ באופן מלא את החוויה המדהימה של ההריון. בואי נצלול לעולם בדיקות טרום לידתי ונחקור למה את יכולה לצפות בכל שלב במסע ההריון שלך.

בדיקות היריון ראשוניות

אישור ההיריון: הצעד הראשון בכל היריון הוא לאשר את ההיריון באמצעות בדיקת היריון ביתית או בדיקת דם במשרד בקופת החולים. שתי הבדיקות מודדות נוכחות של HCG, הורמון המיוצר במהלך ההיריון. בדיקת דם היא רגישה יותר, ויכולה לזהות היריון מוקדם יותר מבדיקה ביתית.

פגישה ראשונה אצל רופא נשים: לאחר אישור ההיריון, האישה צריכה לקבוע פגישה ראשונה אצל רופא נשים, דרך אתר דוקתורים אפשר לעשות זאת בקלות. במהלך ביקור זה, הרופא יבצע בדיקה גופנית כללית ויכתוב את ההיסטוריה הרפואית של האישה בצורה מפורטת. הרופא עשוי גם להמליץ על בדיקות נוספות, כגון:

  • בדיקת סוג דם: בדיקה זו מזהה את סוג הדם של האישה והעובר ואת גורם ה-Rh שיכול להשפיע על התינוק אם האישה היא Rh שלילי והתינוק הוא Rh חיובי. במקרים כאלה, עשויים להידרש לבצע טיפולים כדי למנוע סיבוכים.
  • ספירת דם מלאה: בדיקה זו בודקת אנמיה, מצב נפוץ במהלך ההיריון שיכול להוביל לסיבוכים, אם לא מטופל.
  • זיהומים המועברים במגע מיני: בדיקות למחלות מין, כמו איידס, עגבת והפטיטיס B, הן חיוניות, שכן זיהומים אלה יכולים להשפיע על בריאותם של האישה והעובר.

 

 

בדיקות השליש הראשון

בדיקות סקר גנטיות: בדיקות סקר גנטיות מסייעות להעריך את הסיכון להפרעות גנטיות אצל העובר המתפתח. בדיקות אלה הן אופציונליות, והן יכולות להיות:

  • בדיקת דנ"א עוברי: זוהי בדיקת דם המנתחת את הדנ"א של העובר שקיים בדם האישה. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל לאחר 10 שבועות של ההיריון, והיא יכולה לעזור לזהות מצבים שונים, כמו תסמונת דאון, תסמונת אדוארדס ותסמונת פטאו.
  • בדיקת סקר בשליש הראשון: בדיקה זו כוללת בדיקת דם ובדיקת אולטרסאונד הנקראת בדיקת שקיפות עורפית. בדיקת הדם מודדת רמות של חלבונים ספציפיים, בעוד בדיקת שקיפות עורפית בוחנת את הנוזלים בעורף העובר. התוצאות משולבות כדי להעריך את הסיכון לתסמונת דאון והפרעות כרומוזומליות אחרות.

אולטרסאונד היריון צעיר: זהו האולטרסאונד המוקדם שמבוצע בדרך כלל בין השבוע ה-6 לשבוע ה-10, והוא מסייע לקבוע את גיל ההיריון, התאריך המשוער ללידה ואת מצבו הבריאותי של העובר.

בדיקות השליש השני

סקירת מערכות מאוחרת: סקירת מערכות מאוחרת מבוצעת בין 20 ל-24 שבועות של ההיריון. האולטרסאונד המפורט הזה בוחן את העובר, מעריך את התפתחותו ובודק אם יש סימנים חריגים שעלולים להעיד על מחלה או בעיה בהיריון.

העמסת סוכר: סוכרת היריון עלולה להתפתח במהלך ההיריון ולהוביל לסיבוכים הן לאישה והן לעובר. בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28, נשים בהריון צריכות לעבור העמסת סוכר כדי לקבוע את הסיכון שלהם לסוכרת היריון. אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות, ייתכן שיהיה צורך בבדיקה נוספת.

בדיקות בשליש השלישי

מתחילות לחשוב על סוג הלידה שאתן רוצות בשבילכן ובשביל התינוק שלכן? רגע! הינה בדיקות נוספות שחשוב לבצע בשליש האחרון להיריון:

אולטרסאונד מעקב: בדיקת אולטרסאונד זו מבוצעת בדרך כלל בין השבוע ה-30 לשבוע ה-33 של ההיריון. הבדיקה עוזרת לרופא המטפל להעריך את רווחתו הכללית של העובר, לבדוק את קצב הגדילה שלו ולזהות בעיות פוטנציאליות.

תרבית נרתיקית ל-GBS: סטרפטוקוק B הוא חיידק נפוץ שיכול להיות נוכח בנרתיק או בפי הטבעת של נשים במצב בריאותי תקין. עם זאת, הוא עלול לגרום לזיהומים חמורים אצל תינוקות אם הוא עובר במהלך הלידה. הבדיקה מבוצעת בין השבוע ה-35 לשבוע ה-36 להיריון. אם הבדיקה חיובית, במהלך הלידה האישה תקבל אנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום אצל התינוק הנולד.

לסיכום

היריון כרוך בסדרה של בדיקות חיוניות כדי לפקח על בריאותם ורווחתם של האישה והעובר. בעזרת הבנת המטרה של בדיקות אלה, הנשים יכולות לקחת חלק פעיל בטיפולי טרום הלידה שלהן ולהחליט באופן מושכל לגבי ההיריון. פגישות קבועות ותקשורת פתוחה עם הרופא המטפל חיוניות להיריון בריא ומוצלח.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות